Razmjena učenika u projektu “Antibiotski učinak ljekovitog bilja: istina ili mit?​”

Razmjena učenika i mentora koji sudjeluju u projektu ANTIBIOTSKI UČINAK LJEKOVITOG BILJA: istina ili mit? realiziran je 15. ožujka 2023. u Zdravstvenoj školi u Splitu. Nastavnica Slavica Krnić i učenici Marija Lučić, Franka Šupe i Toni Braica  stigli su iz Medicinske škole Šibenik, a nastavnica Miranda Mendeš i učenica Maja Sablić  iz škole „ Braća Radić“-Kaštel Štafilić. Domaćini su bili Ines Mišetić Lasić, voditeljica projekta i učenici Zdravstvene škole Maja Radak i Antonia Pekić. Nakon razgledavanja Dioklecijanove palače, radni sastanak i sve aktivnosti su održane  u mikrobiološkom laboratoriju. Timovi su prezentirali što su od dogovorenih zadataka uspjeli realizirati.

Tim škole „Braća Radić“ obradio je temu Povijest nastanka antibiotika i antimikrobnu rezistenciju, te napravio  anketu i usporedbu  učestalosti korištenja antibiotika i korištenja biljnih ljekovitih pripravaka među tri dobne skupine.

Tim Medicinske škole Šibenik obradio je temu Priprava biljnih tinktura i izrada. Izradili su četiri biljne tinkture koje su  upotrijebili učenici iz Zdravstvene škole u laboratorijskom radu.

Tim Zdravstvene škole Split obradio je temu Ljekovite biljne vrste u fitoterapiji, naveo je u prezentaciji  morfološka i ljekovita svojstva biljnih vrsta. Prikazao  način djelovanja  ljekovitih biljaka i pripravaka ( kadulja, propolis, eukaliptus, kopriva, citrusi ,cimet, klinčić…) te njihovu ulogu  u liječenju infekcija. Također  je izveo laboratorijski  istraživački rad –  Djelovanje biljnih pripravaka na rast patogenih  vrsta- Staphylococcusa Aureusa i Enterococcusa. Zadatak koji  preostaje  za tim Zdravstvene škole  je očitati i provjeriti nalaze testova istraživačkog rada i očitati  rezultate, izraditi usporedne tablice i postotke te izvesti zaključak nakon usporedbe rezultata i na osnovu postavljene hipoteze.

Scroll to Top